Marie-Louise Point, Elena Arzak, Alice Waters, Marisa Sánchez de Paniego, Susi Díaz, Clare Smyth, Dominique Crenn, Luisa Marelli Valazza, Angela Hartnett, Paquita i Dolors Rexach, Ana Gago, Fina Puigdevall, Lanshu Chen, Hélène Darroze…

No cal dir que aquesta llista és només una petita mostra del talent culinari que existeix i ha existit en tot el món al llarg de la història de la mà de les dones.

Encara que la lluita pel reconeixement del treball de cures a la llar (la cuina entre ells), realitzat majoritàriament per dones, es lliure en fronts ben diferents als de la gastronomia d’alt nivell, la veritat és que les causes de l’escassa presència de dones en l’àmbit gastronòmic d’un cert nivell són les mateixes que les que hi ha en moltes altres professions.

Aquesta breu llista amb 6 dones que han destacat en el món de la cuina, segueix sent una eina necessària per a visibilitzar la seva feina i no deixar de qüestionar-nos per què els homes brillen més que les dones també en aquest camp. I per adonar-nos que la gastronomia no només té “pares”, sinó també unes quantes “mares”.

Eugénie Brazier

Xef

Coneguda com "Mère Brazier" -nom que també porta el restaurant que va fundar en els anys 20 a Lió i que segueix funcionant a dia d'avui-, va ser la primera dona que va aconseguir tres estrelles Michelin i també la primera xef de la història que va aconseguir aconseguir-les dues vegades.

Nicolasa Prada

Cuinera

Cuinera i empresària, la fama de Nicolasa Prada li va venir sobretot pel seu llibre "La cocina de Nicolasa", un best-seller gastronòmic que, des que es va publicar el 1933, ha estat reeditat infinitat de vegades, convertint a aquesta basca en una mena de Simone Ortega del nord.

Marie Bourgeois

Xef

Aquesta dona és una altra de les cèlebres "Meres Lyonnaises", com es va denominar al grup de cuineres que, des de mitjan segle XVIII, van començar a obrir els seus propis restaurants de menjar casolà després de deixar de treballar a les cases de les famílies adinerades.

Elena Arzak

Xef

Al restaurant Arzak de Sant Sebastià el 75% de la plantilla són dones. És una cosa que sempre li agrada comptar a Elena Arzak, l'única cuinera d'Espanya al capdavant d'un restaurant triestrellat.

Carme Ruscalleda

Xef

Ubicado en una casa de finales del XIX, el Sant Pau ocupó el lugar de un antiguo hostal y, en tan sólo tres años, consiguió su primera estrella Michelin. Ella define su cocina como “de inspiración libre” pero con una base fundamentada en la gastronomía catalana y elaborada siempre con productos de temporada.

Nadia Santini

Xef

Nadia Santini és la responsable de la cuina del Restaurant Dal Pescatore, guardonat amb tres estrelles Michelin. Aquest establiment funciona des de l'any 1926, ha estat servint durant molts anys plats de cuina tradicional i poc a poc ha anat evolucionant i rebent diferents reconeixements i premis

© 2022 Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils